Kisah perjuangan seorang sahabat yang kian dilupakan.....

Suhaib Ar-rumi.............

Suhaib adalah seorang pedagang yang pintar dan cerdas, beliau menjual dengan harta dan jiwanya guna mendapatkan redha Allah SWT, maka diapun mendapatkannya dan berhak mendapatkan penghargaan orang Romawi yang mendapatkan kemenangan dalam Islam, dan berhak seperti yang diriwayatkan dari Rasulullah saw :”Suhaib penakluk negeri Romawi”. (HR. Ibnu Sa’ad).

Restoran Mamak Kena Serbu!!!!!!!!Klik pada gambar untuk imej yang lebih jelas.

Kes kedai mamak yang menggunakan pekerja bukan Islam bukanlah satu perkara yang baru. Kebanyakkan orang tahu tentang perkara itu.

Bukan setakat kedai mamak sahaja yang menggunakan taktik "ala-ala halal" ini, bahkan kedai bukan Islam yang lain juga ada menggunakanya. Restoran melayu juga banyak menggunakan logo halal serta sijil halal yang palsu.

Banyak taktik yang digunakan bagi mengelirukan masyarakat khususnya orang Islam. Antaranya dengan meletakkan logo halal palsu, sijil halal palsu, banner yang berwarna hijau dan mempunyai menara seakan-akan masjid serta kubah (bila ditanya dia kata itu Taj Mahal!!), ayat-ayat Al-Quran (sedangkan di sesetengah restoran terdapat patung penyembahan dan terdapat ayat Al-Quran juga terutama kedai mamak daun pisang), memakai kopiah (sedangkan tak pandai mengucap, membaca fatihah apatah lagi solat) dan sebagainya.

Bagaimana seseorang yang tak pandai mengucap mengetahui apa itu Halal dan Haram?

No comments:

Post a Comment